Spomienka Heleny Beňovej – rod. Dobríkovej na ovocinárstvo v Podlaviciach.

28.02.2011 09:14

 Ovocinárstvo od roku 1953 – v Podlaviciach

Ovocinárstvo patrilo v JRD pod rastlinú výrobu.Vzniklo v 50-tich rokoch. Ovocné sady JRD sa nachádzali v  záhrade Ursíny a Hatalčík, vtedy už v JRD, terajšie futbalové ihrisko, boli tam už veľké ovocné stromy, ktoré mali už aj úrodu. Ovocný sad pri hydinárni na družstve Podlavice, terajšia administratívna budova poľnohospodárskeho družstva a dvor v Podlaviciach. Ovocná škôlka za Pastierňou – obecný pozemok / oproti Dobríkov - richtárov/– na terajšej Lipovej ulici.  Sad pod Dúbravou.Sad hornou cestou popod Dúbravu,  terajšia cesta nad rómskou osadou, v smere na Riečanský vršok a  sad pod Bokmi, terajšie záhradky pod cestou, ako sa ide k UMB smer Banská Bystrica.

Ovocinárstvo v JRD mal na starosti Ján Dobrík-ovocinár /preto píšem, že ovocinár lebo v Podlaviciach bolo veľa Dobríkovcov a každý mal svoje prímenie/. 

V Podlaviciach  v ovocinárstve  boli zapojené  rôzne kluby ako:  SZM, Pionieri  a potom aj základná škola v Podlaviciach, kde sa vytvoril Mičurinský krúžok. V týchto krúžkoch boli dievčatá aj chlapci, ktorí pracovali s radosťou. 

V ovocnej škôlke sme si od jadierka z ovocia vypestovali stromčeky, ktoré sme potom štepili a sami sme si ich vysadili do ovocinárskych sadov v JRD. Orechy sme sadili popod Boky.. Pod Dúbravou a hornou cestou popod Dúbravu sme sadili jablone, slivky, orechy a aj iné ovocné stromy s radosťou, pretože sme si ich vypestovali sami od jadierka. 

K tomuto nás viedol pán Ján Dobrík /ovocinár/, ktorý nás naučil vypestovať ovocné  stromčeky, potom ako sa sadia ovocné stromčeky, ako sa štepia ovocné stromčeky, ako treba ošetrovať ovocné stromy, čo robiť proti hmyzu na ovocných stromoch, atď. 

Boli to veľmi krásne časy, keď mládež mala kde ísť a venovať  sa takýmto aktivitám s radosťou. Stromy vyrástli, už sú veľké a my teraz spomíname ako seniori, na tie krásne časy z mladých čias.

Vyhľadávanie

Kontakt

Denné centrum DÚBRAVA Podlavice-Skubín Základná škola Podlavice
Gaštanova 12
Banská Bystrica